Hi....
Macam cikgu plak wanna teach other masak2 nih. Tak der actually I am so excited because after 3 times trial, baru jadi karipap nih. Most of Malaysian know how to prepare karipap kan. But I still wanna paste the recipe here for my reference later on.
Yesterday masa Iqbal nap, I started the karipap project nih. Terasa nak makan karipap la plak. Tengah nak isi inti tu hero mama bangun la plak. Dia pun mintak nak tolong sama. kena la bagi sikit tepung kat Iqbal nih. siap nak letak inti sama. Aik tak bole itu macam yer.
Ok la ini la hasilnya. Taraa. Karipap kentang dari mama. Minggu ni papa tak der pegi field trip ke Wales, kalau karipap dah abih mama promise papa balik nanti mama buat lagi yer. Sebab dah pandai buat karipap seronot la plak.
Ni ler recipe nye:
Kulit karipap:
300g tepung gandum
75g butter/margerin (I used butter)
sedikit garam dan air
Caranya:
1) Gaul butter, garam dan tepung dengan hujung jari
2) Setelah sebati, masukkan air sedikit semi sedikit
3) Uli sampai tepung tak melekat pada tangan.
Inti:
4 biji kentang - dipotong dadu
1 labu bawang besar - cincang halus
1 biji bawang putih - cincang halus
segenggam udang kering - rendam dan blend
2 sudu besar serbuk kari daging
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
air
Caranya:
1) Panaskan minyak
2) Tumis bawang besar & bawang putih hingga layu
3) Masukkan serbuk kari dan sedikit air. Kacau sampai serbuk kari pecah minyak
4) Masukkan udang kering masak sedikit
5) Masukkan kentang, air, garam dan gula secukup rasa
Semua dah siap bolehlah mula kerja rolling kulit karipap dan isi intinya. tak pandai ler nak kelim ngan tangan so guna acuan karipap jer la (MIL ku hantar hari tuh...hehehe)
Siap jer Iqbal dok mintak nak karipap terus ler goreng dengan minyak yang tak terlalu panas, sbb kalau panas sangat nanti kulit karipap jadi menggelembung. Pesanan from my friend Aiza, masa sekolah dulu mak dia jual karipap so dia mmg pakar karipap ler.
Rahsia Kurus dengan Set Kurus Shaklee
1 year ago
No comments:
Post a Comment