Saturday, 7 February 2009

Picnic di hari raya

Hehe bukan our raya but sempena Chinese New year lepas we had the best moment with my big family. Ada four generation all together tau. Macam ramai jer kan. Actually just my tok (mak's mother), mak and abah, kami empat beradik except for Acu Aiman he had something else (dating ker?) papa & abang Non (mama's BIL). my sweetiey nieces and my heroes.

Berkelah memang aktiviti riadah kami sekeluarga. We don't have shopping mall at our area, so picnic is part of activities we had during weekend. Sejak kecik lagi mak tok ngan atok selalu bawak anak2 depa semua pi kelah samada sungai, kat air terjun or kat beaches even our rumah jauh dari pantai tau.

Ingat lagi abah bawak kami pi jungle tracking kat hujung kampung lepas berkelah tepi sungai kat situ. Siap abah tunjukkan kawasan kubur lama kat area kampung tuh di mana batu nisan nya adalah dari batu sungai. Di hujung kampung kami jugak ada bukit batu kapur yang dikenali sebagai Gunung Pulai. Ada a few gua batu kapur kat situ. Tak pasti plak apa condition gua tuh sekarang.

Berbalik pada kisah berkelah kami kat Lata Bukit Hijau. kami memang selalu ke sini sebab rumah nenek kat area sini. Mak siap masak nasi, ulam2man, pindang ikan kembung dan sambal belacan. Kat sana mak tok bakar ayam dan ikan jer. Abah plak pegi berjala (Jala @ fishing net tu abah buat masa kat Manchester dulu tau. Siap pegi cari tali tangsi kat car boot sebab stok dah abih. Abanh managed siapkan juga jala tuh bila dah balik Malaysia. Gigih sungguh my abah kan.

Nak cerita juga kami penah kelah di sini dengan lagi bigger family members. Masa tuh arwah Pak cik masih ada. Will missed the moment with you pak cik. Abah ngan pak su dulu bekas tentera so depa penah masak nasi lemang masa tuh. That was the first time makan nasi lemang tau. Sedap bau daun pisang. Sekarang depa semua pun dah berumur. Dah tak dak usaha nak buat tuh semua lagi.

Budak-budak suka sangat berendam. Naik jer makan nasi sampai bertambah-tambah la. memang out la diet kalau berkelah nih. Mak ngan bapak budak lagi la. Makan sampai tak ingat yer walaupun menu sangat la simple. Abah balik berjala siap masak pindang terus ikan yang dia berjaya tangkap. Manis rasa ikan air tawar nih but banyak sangat tulang. susah nak makan.

Balik jer dari kelah kami ke Tanjung dawai beli ikan bilis. Murah dan berkualiti tu yang sanggup pi jauh2 tau.










11 comments:

mURis said...

best kan picnic reremai camtu. tingat dolu2 masa jaman sekolah selalu sgt abah wak kita pi kelah gitu. lani sesekali bila jumpa jela. hoh ingat2 masa kita pi kaki gunung ngan abah, tgk gua, kubur lama. lani bulih p lg ka. ishkk siok sungguh dulu2 punya cerita kelah. hat kami kelah n camping kat ulu paip, kulim tu hang ikut dak..tu punya ramai dlm 39 org kot, siap wat report polis lg. dgn pakngah, pak long suma la...

::Cikgu Liza:: said...

mas.. salam singgah.. aku rasa we know each other.. aku kurut.. kita sama2 belajar at UKM dulu.. takpun, sama2 MRSM Balik Pulau, tak pun sama2 matrikulasi.. sebenarnya.. i cant remember when.. but i have a very strong feeling that says i we know each other..

mas,sam,iqbal&mikhail said...

Angah:
Betol! Betol! Betoi!, Best! Best! Best!. Jadi Ipin sat. Syiok kan dolu2. Skg kena set time sebab suma pun busy. Sesekali balik kampung la baru bole jumpa. Hope we can arrange it as our annual event.

Kurut @ Cikgu Liza:
Aku rasa kita sama UKM & matrikulasi. Nanti aku pi jengah blog ko yer. Ni dah jadi cikgu ker? Thanks singgah blog aku. keep in touch ya.

::Cikgu Liza:: said...

hahahahaha... ye betul... kita berdua kenal raja saadiah kan? hehehhe... thanz sbb baca blog aku.. nanti aku link dgn blog ko.. ko kat ne nih sebenarnya?.. aku konpius sketlah.. :).. aku nih dah 4 tahun ngaja.. sekarang kat dungun, tganu.. ikut asben...

Ila Ramli said...

Hemmm.... Anak2 ko pn dah besar a mas??? Nampak sangat aku nih dah bape kurun tak jumpa ko, nisah n sume geng2 geologi kita! Apa pun, aku follow citer ko tru blog ko ni aje laaa.. hehe. Piknik ngan famili memang best! Ni yg rasa nk balik kampung jer (^_^)

Ninie Shops said...

bestnya berkelah..dah lama x g picnic cam ni...

4 Kay-E said...

Mas...

Syok nya pi picnic...
Mikhail sampai lena..
Ish.. RIndunya picnic mcm tu..

K-Ita dah ada blog Mas... no more fp...

::Cikgu Liza:: said...

mas.. u have been tagged..

http://mzmriza.blogspot.com/2009/02/tag-time.html

stROZze said...

salam..

bestnye baby tido.. siap bawak kipas toy lagi.. :)

Anonymous said...

sam, syok yer mandi sungai..apa khabar jiran..nizam larch gardens

cerita dewasa said...


Keep up the good work!
Thanks for sharing.
cerita dewasa / cerita 17 tahun / cerita panas
cerita sex / cerita abg / cerita bokep
abg hot / gambar hot / cerita horny