Tarra ni la hasilnya Chicken chop Mama Gold (mas). Ahaks. Nak jugak nick name glamor. Resepi hasil browse Syerah Omar & Kak Hanieliza nyer fotopage. Thanks both of them. And ada yang mama modified sbb ada yang bahan tak cukup ler.
chicken breast hiris nipis
pukul sebijik telur (salutkan ayam tadi)
golekkan dalam tepung goreng ayam ADABI (beli kat Wing Yip)
goreng deep fry api perlahan
kekuningan angkat dan toskan minyak.
Sweet corn:
1 tin sweet corn
1 sudu besar gula
2 sudu besar butter
sedikit garam.
Masak sampai empuk
Vege:
carrot & bunga kobis (broccoli dah abis)
celur sampai masak then angkat masuk kan dlm air sejuk.
1 sudu besar butter
2 ulas bawang putih cincang
Tumis bawang dengan butter, then masukkan vege. Dah masak angkat.
Black pepper sauce:
1 biji bawang besar potong dadu
2 biji bawang putih dicincang
4-5 sudu besar serbuk black pepper
2 sudu besar tomato sauce
1 sudu besar cili sauce
2 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dengan air)
1 cawan air stok ayam (air rebusan) - (guna air biasa sahaja)
garam & gula
minyak untuk tumis
Tumis bawang putih & bawang merah sampai layu
masukkan air dan semua sos. masak mengikut kepekatan yang dikehendaki
dah siap bole tuang atas chicken tadi.
Dah siap, Iqbal before siap goreng chicken lagi dah sibuk nak chicken. makan sampai bertambah dia. dia mmg suka makan macam tuh. pastu ada jagung lagi mmg kena dengan favorite nye. mama hidang kan bersama buah Avocado. Untuk papa mama masak kan nasi so papa bole makan chicken chop dengan nasi. Sedap kata papa.
No comments:
Post a Comment