Monday 11 February 2008

Sunday BlUess

Hmmm how to start my writing today, well wake up this morning terus teringat macaroni bakar. Siap bole termimpi malam tadi having macaroni bakar as our breakfast. My mum said during pregnancy if teringin nak makan something (mengidam), By hook or by crook kena gak dapat kan. if not nanti baby meleleh air liur. Utk merealisalikan impian yang satu ini so apa lagi start la masuk dapur...Alasan kan!!!

But, I realize that I don't have macaroni at home, I only have spirali Italian pasta. Bole la janji pasta kan. So, lets begin...Taraa hasilnya seperti gambar2 di sini. dah pun siap. Jom makan.
Ni disertakan resepi yang dicelok dari internet. Resepi from Kak Noor Masri. Thanks to you kak. jasamu dikenang dan diubahsuai oleh Masrita yerla tambah mushroom and cupsicum. Resepi pada sesiapa atau anak2 mama di kemudian hari nak cuba. Selamat mencuba.

Bahan-bahan

250 g macaroni } direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega

Bahan inti

500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang

30 mentega

1/2 labu bawang besar } dicincang

1 ulas bawang putih } dicincang halus

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil serbuk lada sulah

½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering

175 g buah tomato } buang biji, potong dadu

sedikit mushroom

sedikit cupsicum

2 putih telur

500 ml sos putih

Cara membuat

1. Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.

2. Apabila layu masukkan daging cincang, masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering

3. Masukkan tomato, mushroom butang, cupsicum, garam dan lada sulah, kemudian sejukkan.

4. Bila dah SEJUK masukkan telur putih, kacau sebati.

5. Sapukan loyang bersaiz 7x 5 inci dgn sedikit mentega

Terdpt 2 cara utk memasukkan pasta dan inti kedlm loyang, pilih salah satu cara

Cara I: Campurkan kesemua pasta dgn inti kemudian masukkan kedlm loyang.

Tuang sos putih diatasnya, ratakan.

Akhir sekali tabur keju parut .

Cara II: Masukkan1/3 pasta kemudian tabur 1/2 inti dan sedikit keju parut., lapiskan semula dgn 1/3 lagi pasta diikuti lebihan inti dan sedikit keju dan akhir sekali 1/3 lagi pasta dan atasnya tuang sekata sos putih dan akhir sekali tabur keju parut.

Bakar didlm oven pd suhu 180'C selama 30 min atau sehingga keju keperangan

Angkat biarkan selama 15 minit sedia utk dihidangkan

Sos Putih :

30 g mentega

1 sudu besar tepung gandum

500 ml susu segar

2 kuning telur

125 g keju cheddar } diparut

garam secukup rasa

½ sudu kecil serbuk lada sulah

Cara membuat sos putih:

1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan, masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.

2. Masukkan susu kacau (whisk) dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati.

3. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.

4. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.

5. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur. Kacau sebati ketepikan.



Posted by Picasa

No comments: