Friday 8 February 2008

TeA TimE...Pak Tong Koi (Cakoi)

Taaraa. ni la menu masa minum petang kami. Mama sempat uli tepung utk buat kuih cakoi. tapi tak lengkap tak ada cicah. Biasa kuih ni dicicah ngan kuah kacang (kwsn utara) atau pun kuah kastad (KL). tapi this time mama cicah ngan sambal sardin. Papa & Iqbal makan ngan jem strawbery.
Saiz cakoi mama ni bukan dari saiz pasar malam sekarang tau (kecik) ni saiz pasar malam masa mama kecik dulu2. Abah selalu beli ha..saiz macam nih la. Besar and puas hati makan dua ketul dah kenyang.

Sekarang depa jual dah la kecik dlm kosong plak tu. papa selalu komen kalu beli cakoi pasar malam. ha kopok lekor satu lagi dlm mesti kosong. yer la harga tepung naik, hasilnya semua kuih2 yang dijual jadi katik (mini/kecik).

Kepada perantau yang mmg teringin nak makan kuih cakoi ni saya sertakan resepi. Ini pun cedok from mamafami fp. Thank you so much for this people. Your effort value others.

Bahan-bahan :

400 g tepung ~ diayak
1 cawan air
1 sudu besar majerin ~ dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya:

1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
4. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
5. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
6. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
7. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
8. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.

Posted by Picasa

No comments: